فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا هاشمی*، بهرام جوکار صفحات 9-38

    در پژوهش حاضر نقش واسطه گری تنظیم عواطف و راهبردهای مقابله ای در رابطه دلبستگی به والدین و همسالان با تاب آوری هیجانی بررسی شد. شرکت کنندگان پژوهش 304 دانش آموز دختر(170نفر) و پسر (134نفر) دبیرستان های شهر شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس های دلبستگی به والدین و همسالان آرمسدن و گرینبرگ، مقیاس راهبردهای مقابله ای سندلر و همکاران، پرسشنامه تنظیم شناختی عاطفی گارنفسکای و کراجی، مقیاس بهزیستی روانی کلی و پیترسون، مقیاس عاطفه مثبت و عاطفه منفی واتسون و همکاران، و افسردگی کودکان کواکس و بک استفاده شد. پایایی و روایی ابزارها با استفاده از ضریب پایایی آلفای کرونباخ و تحلیل عوامل احراز شد. با استفاده از رگرسیون به شیوه متوالی همزمان و با به کار گیری مراحل پیشنهادی بارون و کنی مدل فرضی تحلیل شد. یافته ها نشان داد که الف) دلبستگی به والدین در مقایسه با همسالان پیش بینی کننده قوی تری برای تاب آوری هیجانی است. ب) دلبستگی به والدین با راهبردهای مقابله ای فعال و کناره گیری و جستجوی حمایت اجتماعی و تنظیم شناختی مثبت رابطه مثبت و با تنظیم شناختی منفی و راهبردهای مقابله ای اجتنابی رابطه منفی دارد. دلبستگی به همسالان نیز فقط با راهبردهای مقابله ای فعال و اجتنابی رابطه مثبت داشته است. ج) به طور کلی راهبردهای مقابله ای و تنظیم شناختی می توانند نقش واسطه ای در رابطه انواع دلبستگی و تاب آوری هیجانی داشته به طوری که دلبستگی به والدین و همسالان به طور غیر مستقیم و به واسطه راهبردهای مقابله ای فعال پیش بینی کننده مثبت تاب آوری هیجانی و بواسطه راهبرد اجتنابی پیش بینی کننده منفی تاب آوری هیجانی هستند. دلبستگی به والدین همچنین به واسطه راهبرد مقابله ای کناره گیری تاب آوری هیجانی را به شکل مثبت و به واسطه راهبرد مقابله ای اجتنابی و تنظیم شناختی منفی تاب آوری هیجانی را به شکل منفی پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: دلبستگی به والدین، دلبستگی به همسالان، تاب آوری هیجانی، راهبردهای مقابله ای، تنظیم شناختی هیجان، تنظیم شناختی
  • عباسعلی حسین خانزاده، احمد به پژوه، غلامعلی افروز، محمدعلی میرزابیگی صفحات 39-68
    هدف از پژوهش، شناسایی مهارت های اجتماعی مورد نیاز دانش‎آموزان عقب مانده ذهنی در دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی بود و برای جمع آوری داده های مورد نظر از پرسشنامه شناسایی مهارت های اجتماعی استفاده شد. به منظور تهیه و تدوین پرسشنامه مورد نظر، ابتدا با بررسی پیشینه موجود، مصادیق مهارت های اجتماعی مربوط به دانش‎آموزان عقب مانده ذهنی شناسایی شد. در مرحله بعد پرسشنامه اولیه تهیه شد و پس از مطالعه مقدماتی و محاسبه ویژگی های روان سنجی، پرسشنامه نهایی در اختیار سه گروه از والدین، معلمان و متخصصان قرار گرفت. بدین منظور 151 نفر از والدین و 144 نفر از معلمان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‎ای و 42 نفر از متخصصان با استفاده از روش نمونه‎گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از تحلیل داده ها، مهارت های اجتماعی مورد نیاز دانش‎آموزان عقب مانده ذهنی در نه مولفه به شرح زیر شناسایی شد: 1) مهارت های اجتماعی مربوط به محیط مدرسه، 2) مهارت های اجتماعی مربوط به کلاس درس، 3) مهارت های بین فردی، 4) مهارت های خودمدیریتی، 5) مهارت های تصمیم گیری و حل مساله، 6) همکاری، 7) مهارت های مربوط به جرئت ورزی، 8) مهارت های اجتماعی مربوط به عواطف و احساسات، 9) مهارت های اجتماعی مربوط به جامعه. همچنین نتایج نشان داد که همه مهارت های اجتماعی فهرست شده در پرسشنامه از نظر هر سه گروه مورد مطالعه اهمیت بالایی دارد. بنابراین، توصیه می شود در برنامه ریزی درسی، اجرای طرح های پژوهشی و اجرای برنامه های مداخله ای برای دانش آموزان عقب مانده ذهنی، به نظرات هر سه گروه توجه شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، عقب ماندگی ذهنی، دانش آموز، مهارت های اجتماعی
  • نزهت الزمان مشفقی، محمدعلی نادی صفحات 69-90
    این مطالعه پژوهشی برای بررسی نقش واسطه ای نیاز به پیشرفت در رابطه بین تقاضای شغلی برای یادگیری و یادگیری وابسته به شغل بود. در این مطالعه علی همبستگی از مدل رگرسیون چندگانه و مدل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را همه مدیران و روسای ادارات تربیت بدنی استان های اصفهان، فارس و یزد تشکیل دادند. نمونه این مطالعه 248 مدیر بود که به روش تصادفی منظم و با استفاده از فرمول حجم نمونه کوهن و همکاران (2000) انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات این پژوهش براساس پرسشنامه لون و کاسیمیر (2008) است که شامل سه مقیاس تقاضای شغلی برای یادگیری، یادگیری وابسته به شغل و نیاز به پیشرفت است. یافته ها نشان دهنده رابطه معنادار تقاضای شغلی برای یادگیری با یادگیری وابسته به شغل است. همچنین رابطه این دو متغیر با نیاز به پیشرفت مثبت ومعنادار بوده است. نقش واسطه ای نیاز به پیشرفت در رابطه با یادگیری وابسته به شغل و تقاضای شغلی برای یادگیری نیز در این پژوهش تایید شد. یافته های رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که تقاضای شغلی برای یادگیری در حضور نیاز به پیشرفت 16 درصد واریانس یادگیری وابسته به شغل را تبیین می کند. در پایان مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد ومدل مذکور برازش شد.
    کلیدواژگان: تقاضای شغلی برای یادگیری، یادگیری وابسته به شغل، نیاز به پیشرفت، مدل سازی معادله ساختاری
  • احمد حسن زاده، پرویز شریفی درآمدی، فرامرز سهرابی صفحات 91-108
    هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای مولفه های فراشناخت در نوجوانان مبتلا و غیرمبتلا به اختلال وسواس فکری عملی بود. روش پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود، به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس نمونه ای به حجم 60 نفر انتخاب شد، به صورتی که 30 نوجوان مبتلا به اختلال وسواس فکری – عملی بودند (از میان افراد مراجعه کننده به درمانگاه های روان پزشکی بیمارستان های امام حسین (ع) و روزبه شهر تهران) و 30 نوجوان غیرمبتلا به اختلال مذکور بودند (از میان دانش آموزان شهر تهران). برای جمع آوری داده ها از تشخیص روان پزشک و مصاحبه بالینی سازمان یافته مطابق با چهارمین نسخه بازنگری شده راهنمای آماری و تشخیص اختلالات روانی انجمن روان پزشکان آمریکا، فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت ولز و کارترایت – هاتون و پرسشنامه وسواس فکری – عملی مادزلی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون T دو گروه مستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد که فراشناخت نوجوانان مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی در مقایسه با نوجوانان غیرمبتلا به این اختلال متفاوت است و تنها در مولفه مربوط به لزوم کنترل افکار در دو گروه تفاوتی مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده، باورهای فراشناخت در مهم جلوه دادن افکار، احساسات، لزوم انجام دادن آیین مندی های وسواسی و همچنین در نگهداری، پایداری و تشدید نشانه های بیماری در افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی نقشی مهم را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، اختلال وسواس فکری، عملی، نوجوان
  • نوشین اصفهانی، حمید قزل سفلو صفحات 109-120
    پژوهش باهدف مقایسه مهارت های روانی در کاراته کاران قهرمان و غیر قهرمان و رابطه آن با عملکرد انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری کلیه کاراته کاران سبک «گوجوریو»(85=n)بودند که در مسابقات انتخابی تیم ملی در تابستان1388 در 2رده سنی جوانان (وزن-80،67،-60 و-55) و بزرگسال(وزن+84،-74 و-60) در استان گلستان شرکت کردند، به منظور مقایسه مهارت های روانی آزمودنی ها از پرسشنامه ارزیابی مهارت های روانی انستیتوی ورزش استرالیای جنوبی(SASI) و برای ارزیابی عملکرد ورزشکاران از پرسشنامه لن استفاده شد. پس از استفاده از آزمون کالموگراف اسمیرنف از شاخص های آمار توصیفی و آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون برای ارزیابی مهارت های روانی استفاده شد. نتایج آزمون نشان داد کاراته کاران قهرمان در تمامی خرده مقیاس های مهارت روانی به جز هدف گزینی از وضعیت مطلوب تری بهره مند هستند. همچنین در بین خرده مقیاس های مهارت روانی تصویرساز ورزشی، تمرکز و سطح انرژی روانی به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر عملکرد کاراته کاران داشت. ورزشکارانی که سطوح عملکرد متفاوتی داشتند احتمالا سطوح مهارت های روانی متفاوتی نیز داشتند، لذا استفاده از مهارت های روانی سهم چشمگیری در اثربخشی وکسب موفقیت در ورزش های انفرادی و گروهی دارد و مربیان و روان شناسان ورزش باید مهارت های روانی را به عنوان تمرینات پایه درجلسات تمرین قرار دهند.
    کلیدواژگان: مهارت روانی، عملکرد، کاراته کاران قهرمان، غیرقهرمان
  • روشنک خدابخش، مرضیه مهاجر بادکوبه، امیر نیک آذین صفحات 121-144
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اعتبار و پایایی مقیاس چند بعدی رضایت از زندگی دانش آموزان و بررسی وضعیت رضایت از زندگی دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر گرگان به تفکیک جنسیت و پایه تحصیلی بود. روش پژوهش توصیفی بوده و 765 نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر گرگان (376 دختر و 389 پسر) که در سال 90 – 89 مشغول به تحصیل بوده اند به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از مقیاس چند بعدی رضایت از زندگی دانش آموزان استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان دهنده 12 عامل بود که با استفاده از تحلیل موازی، از این دوازده عامل، هفت عامل اول با تبیین81/43 درصد واریانس پذیرفته شدند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش مقبول مدل پنج عاملی در دانش آموزان ایرانی بود. ضرایب آلفای کرونباخ برای نمره کل کیفیت زندگی ادراکی90/0 و ابعاد پرسشنامه بین76/0 تا 88/0 بود که مقبول است. مقایسه رضایت از زندگی به تفکیک جنسیت و پایه تحصیلی حاکی از تفاوت های معنادار میان پسران و دختران و همچنین میان دانش آموزان پایه های مختلف تحصیلی در برخی از ابعاد پرسشنامه بود. نتایج نشان داد که مقیاس رضایتمندی چند بعدی دانش آموزان در جامعه ایرانی ویژگی های روان سنجی مناسبی دارد و می توان از آن در امور پژوهشی و سیاست گذاری های ملی و ناحیه ای استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رضایت چند بعدی از زندگی، اعتبار، پایایی، تحلیل عاملی
  • شهناز محمدی صفحات 145-161
    پژوهش حاضر تحت عنوان بررسی رابطه رضایت شغلی با سلامت عمومی دبیران شهر تهران در سال تحصیلی 1385- 1384 انجام شد. متغیرهای بررسی شده در این پژوهش رضایت شغلی (ماهیت کار، سرپرستی، حقوق، ترفیعات، همکاران)، و سلامت عمومی بود. جامعه پژوهش کلیه دبیران دبیرستان های مناطق نوزده گانه تهران بود که در سال تحصیلی 85-84 به تدریس اشتغال داشتند، برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای متناسب با حجم نمونه استفاده شد؛ به این ترتیب که از مناطق نوزده گانه شهر تهران تعداد 5 منطقه انتخاب شد و حجم نمونه 300 نفر(150 نفر مرد و 150 زن) بود. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود و از دو پرسشنامه شاخص توصیف شغل (JDI) و سلامت عمومی (GHQ) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS تجدیدنظر 5/13 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سلامت عمومی با رضایت از سرپرستی و همکاران همبستگی مثبت و بین سلامت عمومی با رضایت از حقوق همبستگی منفی وجود دارد. بین رضایت شغلی دبیران زن و مرد تفاوت معنا داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت روانی، دبیران
|
  • Zahra Hashemi, Bahram Jowkar Pages 9-38

    This study investigated mediation role of the coping strategies and cognitive emotion regulation in relationship between parent and peer attachment and emotional resilience. Participants were 304: girls (170) and boys (134)، students selected from Shiraz high schools. Participants completed the Inventory of Parent and Peer Attachment of Armsden and Greenberg، The cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnefski and Kraaji، The Children''s Coping Strategies Checklist of Sandler & et. al، Children Depression inventory of Cox and Beck، Posetive And Negative Affect Scale of Watson، and Psychological Well-Being of Kelley & Peterson. To examine reliability of the measures Cronbach alpha coefficient was used. The validity of the measures verified by factor analysis method. he path diagram of hypothetical model tested by Sequential simultaneous regression analyses، according to recommended steps of Baron and Kenny. Results showed that a) parent and peer attachment were directly predictors of emotional resilience، while parent attachment was a stronger predictor. b) Results of multiple regression showed that the parent attachment was a positive predictor of active coping strategies، distracting strategies، support seeking strategies and positive cognitive emotion regulation. Also parent attachment was a negative predictor of avoidance strategies and negative cognitive emotion regulation. Peer attachment was a positive predictor of active coping and avoidance strategies. c) Findings also revealed mediation role of the coping strategies and cognitive emotion regulation in relationship between parent and peer attachment and emotional resilience. In particular، the active coping strategies and the avoidance strategies acted as partial mediator between parent and peer attachment and emotional resilience. The active coping was positive and the avoidance strategies was negative predictor of emotional resilience. Also the distracting strategies and the negative cognitive emotion regulation acted as partial mediator between parent attachment and emotional resilience. The distracting strategies was positive and the negative cognitive emotion regulation was negative predictor of emotional resilience. Implications and suggestion for future studies were discussed.

    Keywords: coping strategies, cognitive emotion regulation, parent attachment, peer attachment, emotional resilience, cognitive regulation
  • Abbas Ali Hosseinkhanzadeh, Ahmad Beh-Pajooh, Gholam Ali Afrooz, Mohammad Ali Mirzabeigi Pages 39-68
    The aim of this research was to identify the necessary social skills for students with mental retardation in elementary and middle schools. The present study was a descriptive-survey design. and For collecting data Identifying Social Skills Questionnaire (ISSQ) was administered. In order to develop ISSQ، first the related literature was reviewed and a pool of the necessary social skills items for children with mental retardation was identified. Consequently، the preliminary questionnaire was developed and a pilot study was conducted and its psychometric properties were computed. Finally، ISSQ were given to three groups of parents، teachers and professionals. For this purpose، 151 parents and 144 teachers using cluster sampling method، and 42 professionals utilizing purposeful sampling procedure were selected. After analyzing the data، the necessary social skills for children with mental retardation were identified in nine components as follows: 1) social skills related to school environment، 2) social skills related to the classroom، 3) interpersonal skills، 4) self management skills، 5) decision making and problem solving skills، 6) cooperation، 7) assertiveness skills، 8) social skills related to emotions and feelings and 9) social skills related to the community. The results revealed that all social skills listed in ISSQ obtained were very important in view of the three groups of participants. Therefore، it was recommended that in curriculum development and conducting research projects as well as intervention programs for students with mental retardation، the perspective of parents، teachers and professionals should be considered.
    Keywords: Curriculum Development, Social Skills, Mental Retardation, students
  • Nozhat Alzaman Moshfeghy, Mohammad Ali Nadi Pages 69-90
    The purpose of the research was to examine the need for achievement mediates the relationship between Job-demand for learning and Job-related learning. The desighn of This stady was a causal relationship. The sample consisted of 248managers of Esfahan، Fars and Yazd cities who were selected using a systematic sampling method Cohen and et. al (2000) formula. All participants were asked to complete job- demand for learning Loon and Casimir (2008)، job-related learning Loon and Casimir (2008) and need for achievement (International Personality Pool، 2001) scales which were handed out respectively. For analysis of data، simple correlation coefficient، multiple regression and structural equation model were applied. The result showed that there were a positive and significant correlation between Job-demand for learning and Job-related learning. The findings of hierarchical regression indicated that need for achievement mediates the relationship between Job-demand for learning both the high and lowneed for achievement groups this correlation were stronger amongst a low group. The results of SEM indicated thatJob-demand for learning had directed an effect on and Job-related learning and need for achievement had indirect effect in Job-related learning. Finally structural equation causal model research supported with indicators such as GFI=0/93، AGFI=0/89 and RMSEA=0/071.
    Keywords: Job, demand for learning, Job, related learning, Need for Achievement, structural equation modeling
  • Ahmad Hasanzadeh, Parviz Sharifi Daramadi, Faramarz Sohrabi Pages 91-108
    The purpose this research was a comparative review of meta-cognition components in youngsters stricken and not-stricken with obsessive compulsive disorder. Comparative-causative method was used in this study، the available sampling method is used to select the samples including 30 youngsters stricken with obsessive compulsive disorder among those admitting to psychiatric clinics of Imam Hussein (AS) and Tehran Roozbeh hospitals، and 30 youngsters not stricken selected among the students in Tehran. To collect data، the diagnosis of psychiatric and organized clinical interview based on DSM-IV diagnostic criteria، short form of Wells and Cartwright-Hatton meta-cognition Questionnaire and Madzli’s obsessive compulsive questionnaire were used. The data were analyzed via T test within two independent groups. The results showed that the meta-cognition of youngsters stricken with obsessive compulsive disorder compared with adolescents not stricken by the disorder was different and only in the component relating to the need to control thoughts in the two groups difference was not observed. Regarding to the results obtained in the study، meta-cognition beliefs were important in showing minds، feelings and the necessity of doing manners as well as conserving، persistency and intensifying of illness''s signs in people who are stricken with obsessive compulsive disorder are playing an important role.
    Keywords: meta, cognitive beliefs, obsessive compulsive disorder, adolescence
  • Nooshin Esfahani, Hamid Ghezelseflo Pages 109-120
    The purpose of this study was to compare psychological skills of Elite and non-Elite Karate ka and its relation with athletes performance. The statistical population consist of all male karate ka (Young weight(-60،-67،-80 and -55) and Adult weight (-60،-74 and+84) athletes in “Gogoryo” style for selection of Iranian national team (n=85). The Elite population of this study included all the male karate ka that win Gold، Silver and Bronze medals (n=22) and non-Elite group (n=45) consist of another karate ka. South Australian Sport Institute Test (SASI Psych) and lane performance Inventory were used in order to compare subjects'' psychological skills. After use of K_S، the results of descriptive statistic، t Test and Pearson coefficients showed significant difference between the two groups in Motivation، concentration، controlling psychological level، imagery and confidence variables (P<0. 001). There was no significant differences between Elite and non-Elite karate ka in Goal- Setting variable. Also results showed Imagery (r=0/42)، concentration (r=/034) and controlling psychological level (r=0/31) had high relation ship with performance. The athletes have high level of performance، also use of psychological skills more. with regard to this study، researcher suggested that in order to obtain the best results in individual and team sports the club should use an experienced psychologist coach to improve the athletes'' mental health and psychological skills.
    Keywords: psychological skills, Performance
  • Roshanak Khodabakhsh, Marzieh Mohajer Badkoobeh, Amir Nik-Azin Pages 121-144
    The aim of present research was to examine of reliability and validity of Multidimensional Student’s Life Satisfaction (MSLSS) in guidance school students of Gorgan and evaluation of their life satisfaction with respect to sex and grade differences. 765 guidance school students (376 girls and 389 boys) were selected through multistage cluster sampling. To gather information، multidimensional student’s life satisfaction (MSLSS) were used. In order to assess construct validity، exploratory and Confirmatory Factor Analysis were used and internal consistency method was used to assess the reliability. Also، in order to compare the groups (gender and grade) of life satisfaction univariate analysis of variance test were used. Results of exploratory factor analysis represents 12 factors predicted 59. 59% of the total variance scores، that using parallel analysis showed the first seven factor، explaining 43. 81 percent of variance، were acceptable. Results of confirmatory factor analysis represent an acceptable fit of the Five-factor model in Iranian students. Cronbach''s alpha coefficient for the total quality of life score was 0. 90 and for questionnaire dimensions was between 0. 76 to 0. 88. Gender and grad comparisons showed significant differences in some scales. The results of this study showed MSLSS has suitable psychometric properties in Iranian student’s community. It can be used in research، national and regional policy.
    Keywords: multi, dimensional Satisfaction of life, validity, reliability, factor analysis
  • Shahnaz Mohammadi Pages 145-161
    The purpose of this study was to investigate the relationship between the components of job satisfaction and mental health among high school teachers in Tehran (1385). Job satisfaction variables were included: satisfaction with: work، pay، promotions، supervisor، people at work and mental health. The sample consisted of 150 female teachers and 150 male teachers teaching high schools in Tehran who were randomly selected. Research instruments were two Questioners including: Job Descriptive Index (JDI) by Smith، Kendall، and Hulin (1969) and the General Health Questionnaire (GHQ) by Goldberg (1972). The results showed that there were significant positive correlation between satisfaction with: supervisor، people at work and mental health. But there were significant negative correlation between satisfaction with pay and mental health among teachers. There was not significant difference job between satisfaction among male and female teachers.
    Keywords: job satisfaction, mental health, teachers